اعتیاد و تاثیر خانواده درمانی در موفقیت درمان

اعتیاد به عنوان یک بیماری عصبی، حاصل فرآیند پیچیده ای در مغز است که عوامل ژنتیکی، روانی_اجتماعی و محیطی در ایجاد و تظاهرات آن موثر است به طوری که منجر به تغییراتی در ساختمان مغز و حتی تنظیمات ژنتیکی فرد مصرف کننده می گردد. بدین ترتیب به تدریج مصرف اختیاری ماده به مصرف جبری و بدون کنترل در فرد تبدیل می شود که بسته به نوع ماده یا مواد مصرف شده، عملکرد مغز در نواحی خاصی، مختل و منجر به بروز مشکلاتی در احساس، تفکر و رفتارهای فرد گردیده و درنتیجه شخص بدون مصرف مواد قادر به انجام فعالیت های طبیعی خود نخواهد بود.
از این رو، اعتیاد با رفتارهایی مشخص می شود که از جمله آنها می توان به اختلال در کنترل مصرف مواد، ادامه مصرف علی‌رغم آسیب، مصرف اجباری، وسوسه و هوس و… اشاره کرد. بنابراین در راستای موارد گفته شده، بسته به نوع ماده مصرفی، مداخلات درمانی متفاوتی اتخاذ می شود، به طوری که میزان آمادگی افراد مصرف کننده جهت پذیرش درمان حائز اهمیت بوده و الگوی درمانی متناسب با آن طراحی می گردد.
از آنجا که اقدامات درمانی تک بعدی اغلب ناموفق هستند، بنابراین لازم است در کنار درمان دارویی برای اعتیاد، جلسات مشاوره به صورت فردی یا گروهی و خانواده درمانی در برنامه درمانی بیمار قرار گیرد. چرا که اعتیاد بیماری است که علاوه بر خود بیمار، خانواده را نیز درگیر می کند و به طور قابل توجهی خانواده ها را با اختلال در عملکرد، سلامت و رفاه عمومی هر یک از اعضای خانواده تحت تاثیر قرار می دهد.
البته لازم به ذکر است،همان طور که مشکلات درون خانواده می تواند بر اعتیاد تاثیر بگذارد، محیط حمایتی خانواده می تواند نقش مثبت و مهمی را در روند بهبودی بیمار ایفا کند.
از این رو، با شکل گیری اتحاد درمانی و افزایش همکاری بیمار و درمانگر و همچنین کمک به بهبود مهارت‌هایی در خانواده می توان شاهد تقویت نتایج در سیر درمانی بود،که این مهارتها عبارتند از؛
• یادگیری نظام خانواده
• درک اعتیاد به عنوان یک بیماری
• ترمیم آسیب های عاطفی ناشی از اعتیاد
• بخشش یکیدیگر و تثبیت دوباره اعتماد در خانواده
• آموزش پاسخگویی و مسئولیت پذیری
• مدیریت انتظارات
• تعریف راهبردهایی برای موفقیت در خانواده
• تمرین راهبردهای مقابله ای

بنابراین در راستای مقاله بعدی به بررسی بیشتر اثرگذاری خانواده در درمان اعتیاد خواهیم پرداخت.

به قلم؛ نرگس صدری_ روانشناس مرکز

بر روی گزینه انتخابی کلیک کنید
{{ titlereport }}

هشدار جدی: اگر شما صاحب اطلاعات صفحه با عنوان " دکتر محمد مهدی رحمانی " نیستید و یا اگر از طرف ایشان اجازه دریافت حساب مدیریت، ویرایش و حذف این صفحه را ندارید حتما و حتما با کلیک کردن در این قسمت از این بخش خارج شوید .

یک گزینه انتخاب کنید:

توضیحات خود را در این قسمت زیر بنویسید:

{{ titlereportfile }}



اگر قبلا در سایت ثبت نام کرده اید با کلیک کردن در این قسمت به بخش ورود به سایت بروید و از آن قسمت وارد سایت شوید ولی اگر تاکنون در سیستم ثبت نام نکرده اید با کلیک کردن در این قسمت به بخش ثبت نام رفته و در سایت ثبت نام کنید .

شماره چهار رقمی پیامک شده را وارد کنید

{{vbazyabikardan2 }}

{{ messagebazyabi }}

کد چهار رقمی به شماره {{bazyabikardan}} ارسال شد . در صورت عدم دریافت آن لطفا ابتدا {{counter}} ثانیه دیگر صبر کنید و بعد سپس می توانید مجدد امتحان کنید .
برای ارسال مجدد کد چهار رقمی به شماره {{bazyabikardan}} لطفا اینجا را کلیک کنید . . {{mesvaziatemobile }}
{{ meslogin }}
بخش ورود به سایت

اگر قبلا در سایت ثبت نام کرده اید با کلیک کردن در این قسمت به بخش ورود به سایت بروید و از آن قسمت وارد سایت شوید ولی اگر تاکنون در سیستم ثبت نام نکرده اید با کلیک کردن در این قسمت به بخش ثبت نام رفته و در سایت ثبت نام کنید .

ورود با شماره موبایل یا شماره ملی
ابتدا باید شماره موبایل خود را از طریق پیامک تایید کنید که برای انجام این کار باید روی دکمه زیر کلیک کنید